vakantiewoningen slogan
www.korcula-experts.com-holiday-croatia-holidayscroatia-split-dubrovnik-trogir korcula 1 www.korcula-experts.com-holiday-croatia-holidayscroatia-split-dubrovnik-trogir korcula 2

Unesco werelderfgoedsteden van Zuid Dalmatië

Werelderfgoedlijst UNESCO

De United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO, Organisatie der Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur) is een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties met als missie het bijdragen aan de vredesopbouw, armoedebestrijding, duurzame ontwikkeling en interculturele dialoog door onderwijs, wetenschap, cultuur en communicatie. Een redelijk bekende activiteit van de UNESCO is het werelderfgoedprogramma. Sinds 1972 stimuleert de UNESCO de bescherming van werelderfgoed (World Heritage) door het opstellen van een werelderfgoedlijst door de UNESCO Commissie voor het Werelderfgoed. Deze lijst bevat onroerende goederen met een uitzonderlijke en universele natuur- en/of cultuurwaarde. In 1992 is de UNESCO gestart met het Memory of the World-programma, bedoeld om het wereldgeheugen te beschermen. Dit programma heeft in 1995 aanleiding gegeven tot de oprichting van de Werelderfgoedlijst voor documenten. Ook is er aandacht voor immaterieel erfgoed en onderwater cultuurerfgoed. Er staan op dit moment 1031 monumenten op de lijst van materiaal erfgoed van UNESCO en daarvan zijn er 48 bedreigd.

 


 

Split

Split in Kroatie is het centrum van Split Riviera en het culturele en bestuurlijke centrum van Midden-Dalmatië. Split is het belangrijkste verkeersknooppunt aan de Adriatische kust van Kroatië met trein-en busstations, de haven en de luchthaven (25 km van de stad). De Split Riviera is niet alleen een belangrijk verbindingspunt naar het eiland Korcula en andere Dalmatische eilanden, maar met de riviera van Trogir gelegen op het noordwesten en de riviera van Omis op het zuiden, is Split een leuke, aantrekkelijke stad. De 1700 jaar oude stad met de vele archeologische, geschiedkundige en culturele bezienswaardigheden is een echte toeristische trekpleister.
 
In het hart van het historische complex van Split ligt het Paleis van Diocletianus, dat wordt beschouwd als een van de oudste en best bewaarde overblijfselen in de wereld. Het Paleis van Diocletianus is opgenomen tot de lijst van beschermd cultureel Werelderfgoed van de UNESCO. Vandaag de dag is het een van de best bewaarde Romeinse paleizen, er zijn geen andere antieke keizerlijke residenties, gebouwd vóór of na het paleis van Diocletianus in Split, dat hun oorspronkelijke vorm bewaard hebben in deze mate.
 De stad Spalato (tegenwoordig Split), wat betekent "kleine paleis", werd opgericht door de keizer Diocletianus, hij maakte het tot zijn eigen woonplaats, en bouwde binnen de muren het plein en een paleis.

 

Dubrovnik

Dubrovnik is de grootste stad in het zuidelijke deel van Kroatië. De stad wordt vaak de Parel van de Adriatische zee genoemd een naam die de stad niet misstaat. Het historische centrum van de stad staat in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Als u de eerste keer de stadspoorten van de stad komt binnenlopen dan weet u gelijk waarom. Het is één van de best bewaarde historische steden ter wereld. Als u door het centrum van de stad heenloopt dan heeft u het gevoel of u op een filmset loopt. Alleen het neon van de winkels en de elektriciteitsdraden verraden het feit dat u niet een stap terug in de tijd hebt genomen. Er zijn in Dubrovnik tal van bezienswaardigheden te vinden. De meeste van deze bezienswaardigheden hebben te maken met de lange en bijzondere geschiedenis van de stad. De muren van Dubrovnik zijn een van de grootste attracties van de stad. De muren rondom de stad werden opgetrokken tussen de 12e en 17e eeuw in diverse fases. De muren zijn overal zo’n 4 tot zes meter breed en zijn ongeveer zo’n 19 meter hoog. Aan de land kant zijn de muren een stuk dikker dan aan de zee kant. Overal in de muur wordt de muur versterkt door torens en uitkijkposten. De muren lopen geheel rondom de stad en zijn zo’n 2 km lang. In de eeuwen dat ze rondom de stad liggen is er nog nooit een vreemde macht erin geslaagd de muren te doorbreken en de stad in te nemen. Dubrovnik is een van de weinige steden die nog volledig ommuurd is en waar u ook nog over de gehele muur een wandeling kunt maken. Wie dit wil, doet er goed aan vroeg op te staan. De muren zijn een van de populairste attracties in Dubrovnik en kunnen doordat ze zo smal zijn maar een beperkte hoeveelheid toeristen aan. Het kan behoorlijk druk zijn op de muren.


Korčula Experts...speciaal, uniek en met een persoonlijk tintje


De vier parels van het eiland Korcula

Gemiddelde klantwaardering op basis van 2806 beoordelingen:  8.1