vakantiewoningen slogan
www.korcula-experts.com-holiday-croatia-holidayscroatia-about-croatia korcula 1

Alles op een rijtje voor een zorgeloze vakantie naar Kroatië

Over Kroatie

Het merendeel van de bevolking bestaat uit Kroaten. Autochtone minderheden worden gevormd door Serviërs, Tsjechen, Slowaken, Italianen, Hongaren, Joden, Duitsers, Oostenrijkers, Oekrainers, Russen en anderen. De meerderheid van de Kroatische bevolking is aanhanger van het rooms-katholieke geloof. Langs de gehele Adriatische kust heerst het Middellandse Zeeklimaat. Dit klimaat wordt gekenmerkt door zachte, regenrijke winters en warme, voornamelijk droge zomers met in de zomermaanden een gemiddelde temperatuur van 23 tot 26 graden Celsius. De Dalmatische kust heeft per jaar 400 uren meer zon dan de Italiaanse en de Franse Rivièra.

 

Douane & documenten

Een geldig paspoort of identiteitskaart is vereist, een paspoort is dus niet verplicht. Voor het in- en uitvoeren van goederen gelden de E.U.-regels. Het invoeren van alle soorten drugs is strafbaar.

 

Geld

De Kuna is de munteenheid van Kroatie. Een kuna is honderd Lipa. Kunas zijn er zowel in munt als in papiergeld. In de meeste steden en toeristische dorpjes kun je pinnen en in steeds meer grotere restaurants en winkels kun je ook met creditcard betalen. Vergeet hierbij niet de pincode in te voeren.


Fooien

Het is in Kroatie gebruikelijk om een fooi te geven, 5 tot 10% is normaal.


Tijdsverschil

Kroatie ligt in dezelfde tijdszone als Nederland, dus er is geen tijdsverschil.

 

Taal
In Kroatie wordt Kroatisch gesproken. De meeste Kroaten verstaan ook redelijk goed Duits. Engels wordt niet door iedereen even goed gesproken en verstaan.


Gezondheid

De gezondheidszorg in Kroatie staat op een lager niveau dan in Nederland. De meeste ziekenhuizen stammen nog uit de tijd van het Oostblok. Alleen de echte grote steden (zoals Split, Dubrovnik) hebben een eigen ziekenhuis. Andere plaatsen moeten het doen met een kleine kliniek of eerste hulp/huisartsen post. Bij medische hulp dient u altijd gelijk contant te betalen. Voordeel is wel dat medische zorg in Kroatie niet duur is. Het afsluiten van een reisverzekering is aan te raden om bepaalde medische kosten en terugreizen naar huis vergoed te krijgen.
Op dit moment zijn er geen vaccinaties verplicht, tenzij u uit een gele koorts gebied komt. Voor de meest actuele situatie kunt u het beste de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadplegen.


Telefoon & GSM

Vanuit Kroatie valt op de meeste plaatsen met een Nederlandse gsm provider goed te bellen. Het doorkiesnummer vanuit Kroatie is +31. Het doorkiesnummer naar Kroatië is +385. Straattelefoons werken op telefoonkaarten of muntjes.


Elektriciteit

Kroatie heeft 220 Volt, frequentie 50 Hz en dezelfde stekkers als in Nederland.


Veiligheid

De misdaadcijfers in Kroatie liggen een stuk lager als in Nederland al hoewel het altijd verstandig is op vakantie goed op waardevolle spullen te letten en eventueel gebruik te maken van de kluis in het hotel of appartementen complex.
Ga voor het meest actuele reisadvies naar de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.


Let op!

  • Het is zeer raadzaam waterschoenen mee te nemen op vakantie, veel stranden zijn kiezelstranden en men moet in het water goed uitkijken voor zee-egels. Een misstap op zo’n egel kan voor een zeer pijnlijke ervaring zorgen.
  • Indien u kloosters of kerken bezoekt, zorg dan voor gepaste kledij. Een korte broek of rok wordt niet gewaardeerd.
  • In tegenstelling tot sommige andere Kroatische eilanden, zijn er op Korcula geen mijnenvelden. Toch is het ook hier raadzaam als men gaat wandelen niet van de paden af te gaan.

Korčula Experts...speciaal, uniek en met een persoonlijk tintje


De vier parels van het eiland Korcula

Gemiddelde klantwaardering op basis van 2806 beoordelingen:  8.1